Copyright 2021 - WvdP
 

AMSTELVEEN, 24/30 MAART GGZinGEEST AMSTELMERE

Week van de Psychiatrie, 24 t/m 30 maart 2014
Locatie: GGZinGeest, Amstelmere, Amstelveen
Voor wie? Clienten en hun netwerk, Vrijwilligers en Medewerkers van de Amstelmere
Activiteit: DeRodeDraad en Schilderen met AcrylVerf en Gemengde Technieken
Waar: In de Centrale Hal
Organisatie: ClientenRaad Amstelmere
Baas in eigen leven?! Uit zich in vele vormen.
Kunst verbroederd en door een rode wollen draad te spannen wordt een ieder met elkaar verbonden.
De schilderijen worden bij de rode wollen draad gehangen zodat er een sliert ontstaat.
Ook zijn er teksten te lezen over "Herstel".
 

DOETINCHEM, 27 MAART GGNET: LEZING CHRISTINE OTTEN

In het kader van de week van de psychiatrie organiseert GGNet op donderdagavond 27 maart 2014 GGNet een lezing in Doetinchem. De lezing zal gegeven worden door Christine Otten en zal gaan over haar boek ‘Om adem te kunnen halen’. Dit bijzondere boek gaat over haar leven met haar psychisch zieke vader. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met Christine, medewerkers van GGNet Preventie en leden van de Familieraad van GGNet. Ook is er informatiemateriaal beschikbaar over ondersteuningsmogelijkheden van familie (ouders, partners, kinderen) van mensen met psychische problemen.

Deze informatie gaat met name over de cursussen die GGNet geeft, zoals: ‘Omgaan met psychische problemen voor naastbetrokkenen’, ‘Omgaan met borderline’, ‘Omgaan met schizofrenie’, ‘Familieleden uit de kou’, ‘Partnercursus autisme’, ‘Oudercursus autisme’, preventieve ondersteuning van Mantelzorgers, groepen voor kinderen van ouders met psychische problemen en groepen voor broertjes en zusjes van kinderen met autisme en ADHD.

Het bijwonen van de lezing is gratis (inclusief kopje koffie en thee). Graag aanmelden via de afdeling Preventie van GGNet, telefoon (088) 933 11 80 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onder de aanmelders verloten we 5 boeken ‘Om adem te kunnen halen’.

Locatie: De Gruitpoort, Hofstraat 2, 7001 CD Doetinchem. Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 19.45 uur en de avond eindigt rond 21.30 uur.

 

HAARLEM TEAMSPELER, VOORSTELLINGEN EN WORKSHOPS

Voor de week van de Psychiatrie heeft Teamspeler op verzoek van RIBW K/AM een herstelspel ontwikkeld. Cliënten kunnen dit met hun begeleiders spelen en op ludieke wijze van elkaar ontdekken wat ze anders misschien niet zo snel zouden vragen of vertellen. Vragen als: Wat vind je de stomste afspraak binnen de RIBW of Wat zou je doen als je de loterij zou winnen, komen erin voor en als je slim speelt mag je de vraag aan een ander doorspelen. Het is vast een spel waar meer cliënten en begeleiders die worstelen met herstel baat bij kunnen hebben! www.teamspeler.com

Verder gaat de firma Zorgbehang voor cliënten en begeleiders van RIBW K/AM twee voorstellingen geven met de titel ‘ baas in eigen leven’ en twee workshops over kracht en kwetsbaarheid. Zo geeft de Cliëntenraad van RIBW K/AM invulling aan de week van de psychiatrie!
  UTRECHT, 29 MAART 2014 ‘EIGEN REGIE IN DE PRAKTIJK VAN HET WEGLOOPHUIS’

Stichting Wegloophuis bestaat al ruim 30 jaar en heeft zich laten inspireren door de ideeën uit de antipsychiatrische beweging. Het Wegloophuis vangt mensen op die of weg gelopen zijn vanuit de reguliere psychiatrie omdat zij het niet eens zijn met hun behandeling en/of uitbehandeld danwel dakloos zijn. In haar visie en benaderingswijze van het Wegloophuis staan in de dagelijkse praktijk begrippen als ‘eigen regie’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ juist centraal

Vanuit het thema van de week van de psychiatrie 2014 “Baas in eigen Leven?!” organiseert het Wegloophuis een themamiddag en discussiebijeenkomst. Aan de hand van vragen als ; Hoe kunnen mensen zoveel mogelijk zelf de regie behouden of terugkrijgen over hun eigen leven? Waar ligt hierin hun eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid? Waar ligt hierin de grens? Willen we graag het gesprek met elkaar voeren.

Graag nodigen we u uit om op zaterdag 29 maart bij ons langs te komen en uw visie te delen met ons. We heten u welkom vanaf 13:00 tot 16:00. We willen met de bijeenkomst en het gesprek starten om 14:00 tot 15:30. We hopen dat dit een verrijkende en informatieve dag zal zijn waarin het thema ‘eigen regie’ een terugkerend hoofdonderwerp zal zijn.

Voor meer informatie over het Wegloophuis : www.wegloophuis-utrecht.nl
Stichting Wegloophuis Utrecht
Waterstraat 11
3511 BW, Utrecht
030-2316627
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GEIJSTEREN, 5 APRIL 2014 STICHTING WEERKLANK: OPEN DAG

Op 5 april 2014 houdt Stichting Weerklank een open dag. Van 10 tot 16 uur kunt u bij de stichting langs komen. Het aantal deelnemers is beperkt dus vragen zij eenieder die wil komen zich aan te melden. Aanmelden kan tot 28 maart 2014 via <ahref="mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tijdens de open dag zijn onder meer aanwezig: Wilma Boevink, Heidi Pronk, Irene van de Giessen, "Aafje" en Paul Custers.

Het adres is: Camping Landgoed Geijsteren. Maasheseweg 4 (5862 HB) te Geijsteren.

 

VUGHT, 26 maart 2014 REINIER VAN ARKEL

De ondertiel vanuit de cliëntenorganisatie van Reinier van Arkel voor deze editie van de Week van de Psychiatrie 2014 is: Sprookjes bestaan!. Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel als mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven. Onderliggende vraag daarbij is wat deze personen zelf kunnen doen om (weer) baas te worden over hun leven. Herstellen doe je in principe zelf, maar veelal in samenwerking met anderen. De vraag is dan ook welke rol kunnen/moeten anderen daarbij spelen.

Op 26 maart 2014 bent u van harte welkom bij de themamiddag Sprookjes bestaan. Deze duurt van 13 tot 17 uur en vindt plaats in Theaterzaal de Stenen Hut. U kunt verwachten: gloednieuw sprookjes zoals 'de jongen met het schilderspalet'. Ervaringsdeskundigen vertellen hun eigen sprookje over het moment dat zij de passieve patiëntenrol achter zich lieten en het besluit namen niet meer op het heil van boven te wachten. Na elk sprookje vertellen medewerkers van diverse onderdelen wat hun aanbod is.

Inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 19 maart 2014 bij de clïentenorganisatie van de Reinier van Arkel Groep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 073-6585650. De locatie is: Zorgpark Voorburg, locatie De Stenen Hut. Parklaan 3 (5261 LR) in Vught.

 

ALMAAR, 26 maart 2014 RCO DE HOOFDZAAK

De Hoofdzaak, organisatie van mensen met psychiatrische problematiek, wil met dit mini-symposium 6 mensen aan het woord laten die ieder op hun eigen unieke wijze hun eigen herstel ter hand hebben genomen en Baas in hun eigen Leven zijn geworden. Zij hebben daarbij hindernissen ondervonden maar ook verrassende steun.

Met het oog op de toekomst willen we graag na afloop van de lezingen met u in gesprek over uw mogelijke bijdrage aan het herstel van cliënten/burgers al dan niet binnen de context van de organisatie waarbinnen u werkt. Wij ontvangen graag job coaches, re-integratie begeleiders, UWV artsen en trajectbegeleiders, begeleiders van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, beleidsmakers en managers en natuurlijk iedereen die bij ons betrokken is en met ons mee wil denken.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om mensen vrij te maken voor deze bijeenkomst. Wij hopen echter dat dit mini-symposium de opmaat wordt naar een groot congres in Noord- Holland, in gezamenlijkheid tot stand gekomen, waar wij tot goede acties komen om mensen met een psychische beperking werkelijk de mogelijkheid te bieden te participeren. Zie voor meer informatie: www.rcodehoofdzaak.org.

Het mini-simposium duurt van 13 tot 17 uur (klik hier voor de agenda). Aanmelden kan vanaf 4 maart via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-5143380. Er zijn geen kosten aan verbonden. Locatie is Huis aan de Wijk, Schelfhoutlaan 4 (1816 LG) in Alkmaar.

 

GOUDA ZORGVRAGERS ORGANISATIE GGZ MIDDEN HOLLAND

Van 18 tot en met 24 maart is de jaarlijkse Week van de Psychiatrie. Ook in Midden-Holland is van alles te doen voor (ex-)cliënten en hun betrokkenen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Het thema dit keer is “Baas in eigen leven?!” Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel als mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven. Wat kunnen zij zelf doen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheden en rol(len) op te pakken en als volwaardig burger mee te doen. Herstellen doe je in principe zelf, maar veelal in samenwerking met anderen.

De hoogtepunten uit de Week van de Psychiatrie:
· Maandag: landelijke Breingeindag www.weekvandepsychiatrie.nl
· Dinsdag: Toolbox Eigen regie ontwikkelen.
· Woensdagmiddag is er een lunch voor dak- en thuislozen in restaurant de Zalm, waar ook wethouders en ambtenaren uit de regio aanwezig zullen zijn.
· Donderdag is de thema-bijeenkomst: “Baas in eigen leven?!” waarbij o.a. ervaringsdeskundigen hun ervaringen met het publiek zullen delen en oa. in workshops dit thema wordt besproken : van 12.45- tot 16.30 uur, Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3 in Gouda.
· Zaterdag doet de ZOG MH ook mee aan de Geluksroute, centrum Gouda

Voor meer informatie en aanmelding: STIP tel. 0182-549813 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.zogmh.nl.

   

DEVENTER, 24-27 MAART SAXION LECTORAAT GGZ/DIMENCE

Maandag 24 maart begint de landelijke Week van de Psychiatrie. Een week lang worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd om geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen. Het thema van 2014 is ‘Baas in eigen leven?’ Saxion en Dimence slaan de handen ineen en doen mee aan de week. Vanuit het lectoraat GGZ: herstelgerichte zorg en cliëntempowerment organiseren we samen met Dimence een prikkelend en confronterend programma.

Film en lezing over 'De Regels van Matthijs'. We kijken door de ogen van Matthijs, een man met het syndroom van Asperger. Matthijs organiseert de verbouwing van zijn huis en moet omgaan met de verschillen tussen zijn ordening van de wereld en die van alle niet-autisten om hem heen. Voorafgaand aan de film gaat Bram Sizoo, psychiater bij Dimence, in op autisme. Dinsdag 25 maart 2014, 17.00 – 19.30 uur. Locatie: Theater, Saxion Deventer (D.0.07). Aanmelden kan hier.

MensenZoo. geen aapjes kijken, maar mensen kijken. Mensen die letterlijk en figuurlijk in een hokje zitten, mensen die beantwoorden aan jouw stereotypen. Het gaat om stereotypen uit het gewone leven en uit de ggz: man, vrouw, dom blondje, oud, jong, docent, student, ADHD’er, autist, anorect, et cetera. 13 - 15 uur, centrale hal, Saxion Deventer

En verder. Schuif je aan voor een potje Steekje Los? Bij het spelen van dit bordspel ga je met elkaar in gesprek over psychische gezondheid. Van 11 tot 2 zitten de spelleiders klaar in de hal om met jou het spel spelen. Bereid je voor dat iemand je op de schouder tikt en vraagt: ‘En waarom ben jij vandaag je bed uitgekomen?’ In de wandelgangen maken gang-interviewers je met hun vragen bewust van je eigen regie in je leven. Welke keuzes heb je vandaag gemaakt en welke keuzes ga je nog maken? 11 - 15 uur (24 - 27 maart) in Saxion Deventer.

 

ZWOLLE, 26 MAART STICHTING GGZ BERAAD OVERIJSSEL

Stichting GGZ Beraad Overijssel organiseert op woensdag 26 maart een themamiddag in het stadhuis aan het Grote Kerkplein in Zwolle. Iedereen met of zonder psychische kwetsbaarheid is welkom. Na een gezamenlijke aftrap kan iedere bezoeker kiezen uit drie presentaties. Gijs Korvers vertelt over de maandelijkse informele borrel, die hij heeft opgezet voor autisten met een hogere intelligentie. Stichting Wopit uit Hengelo vertelt over een unieke herstelgerichte woonvorm, die zij ook in Zwolle wil opzetten. Remko de Paus vertelt over de nieuwe WMO en hoe je bij gemeenten een ingang vindt voor het cliëntenperspectief .

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Week van de Psychiatrie en duurt van 14.00 tot 16.00. De inloop is vanaf half 2. De toegang is gratis. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

UTRECHT, 27 MAART STEUNPUNT GGZ UTRECHT

Steunpunt GGZ Utrecht organiseert in het kader van de 40e Week van de Psychiatrie een sprankelende ‘doe’-middag, voor alle belangstellenden over Baas in eigen leven. Er is een introductie van John van der Ven, theatermaker met ervaringsdeskundigheid van Theater Creater. En met workshops over betekenis geven aan eigen regie en eigen kracht: * Schrijven van je Herstelverhaal
* Verlies, Rouw en Herstel in de psychiatrie
* Crisiskaart
* Psychiatrie en Medicatie - 'Grip op Pillen'
* Amwaht-allochtone
mantelzorgers
* Werken met ervaring
* WRAP (Wellness Recovery Action Plan)

De toegang tot deze 'doe'-middag is gratis. Wanneer: 27 maart 2014 van 13-18 uur. In de Parnassos, Kruisstraat 201 te Utrecht. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ARNHEM, 25 MAART TRAINING ZELFREGIE

Maak kennis met de training Zelfregie, nu gratis in de Week van de Psychiatrie. Kun je zelf bepalen hoe jouw leven er uit ziet? Als je afhankelijk bent van anderen of weinig geld hebt is het moeilijker om je leven te sturen. Toch is het mogelijk om zelf de regie te houden.

Voor cliënten die ervaringen hebben in de GGZ/psychiatrie en door Miriam Stolten en Trudy Jansen. Doelstellingen: In deze training leer je wat zelfregie is en denk je na na over jouw eigen leven:
* je bespreekt met anderen welke keuzes zij maken.
* je leert wat kan helpen om meer invloed op je leven te krijgen

Dinsdag 25 maart: 9.30 - 12.30 uur bij Academie Zorgbelang Gelderland te Arnhem. Deelname is gratis, wel graag aanmelden via het aanmeldformulier.

 

DIVERSE LOCATIES, 24-28 MAART SPELWORKSHOP

Tijdens de Week van de Psychiatrie kunt u gratis deelnemen aan een spelworkshop van Een steekje los. Maandag 24 maart: Breingeindag, infomarkt, Almere: 10.00 - 16.00 uur
* Dinsdag 25 maart: Introductiespelworkshop, Arnhem: 13.30 - 16.30 uur Zorgbelang Gelderland
* Woensdag 26 maart: Spelworkshop: Eindhoven: 18.30 - 21.00 uur bij Stichting Michaelson
* Donderdag 27 maart: Spelworkshop Zelfregie, Tilburg: 13.30 - 16.00 uur bij Zorgbelang Brabant
* Vrijdag 28 maart: Spelworkshop, de Volksbond, Amsterdam
* Vrijdag 28 maart: Spelworkshop met 3 nieuwe sets Zelfregie, Kanskaarten en Dissociatieve stoornis, Nijmegen: 13.30 - 15.30 uur bij Zelfregiecentrum
Deelname is gratis, graag wel vooraf aanmelden via dit formulier

Speel vanuit thuis online mee op www.eigenwijsspelonline.nl
* Maandag 24 maart: 20.00 - 21.00 uur
* Dinsdag 25 maart: 20.00 - 21.00 uur
* Woensdag 26 maart 19.00 - 20.00 uur: set zelfregie
* Donderdag 27 maart: 21.00 - 22.00 uur
* Vrijdag 28 maart: 11.00 - 12.00 uur
* Zaterdag 29 maart: 11.00 - 12.00 uur: set zelfregie
* Zondag 30 maart: 20.00 - 21.00 uur: set zelfregie
Meld je snel aan via dit aanmeldformulier, want vol is vol

Zie voor meer informatie www.eigenwijsspel.nl of download de flyer.

 

ROTTERDAM, 25 MAART BASISBERAAD

Op dinsdagmiddag 25 maart 2014 organiseert de afdeling Basisberaad Zorgbelang Zuid-Holland een bijeenkomst in het kader van de Week van de Psychiatrie. Dit jaar is het thema: Baas in Eigen Leven?!. Het programma van deze middag staat in het teken van het behoud van je eigen regie over je leven. Er worden presentaties gegeven, ervaringsverhalen verteld, een korte scene over een waargebeurde situatie nagespeeld en er is een optreden van de contactclowns.

Dinsdag 25 maart van 12-17 uur. Plaats: afd. Basisberaad, Batavierenstraat 15, 3014 JH Rotterdam. Klik hier voor meer informatie.

 

LEIDEN, 26 MAART PERSOONLIJK LEIDERSCHAP IN 3 STAPPEN

Wil je ontdekken wat werkelijk belangrijk is voor jou in jouw leven en welke talenten je hebt om dit te kunnen bereiken? Kom dan naar de Workshop: Leid jouw leven! Persoonlijk Leiderschap in 3 stappen.

Het thema van de Week van de psychiatrie 2014 is ‘Baas in eigen leven’. Eigen regie strekt zich uit over alle levensterreinen, maatschappelijke rollen en relaties die je aangaat. Hierbij gaat het over de vraag: wat wil ik met mijn leven? Eigen kracht gaat over de mogelijkheden die je hebt om je leven zelf in te vullen. Met andere woorden: wat kan ik? Persoonlijke leiderschap betekent dat je in staat bent om je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van eigen kwaliteiten en talenten en dus baas bent in je eigen leven. Tijdens deze workshop ga je door middel van diverse oefeningen voelen, ervaren en leren dat jij zelf een verschil kunt maken in jouw leven en werk.

De workshop wordt verzorgd door: Karen Zimmermann van Connectives en Frouke Lampe van Stichting ZON
Wanneer: woensdag 26 maart 2014 van 14.00 tot 17.00 uur
Waar: Hooigracht 12-14, 2312 KS Leiden
De toegang is gratis.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus meld je snel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81624676. www.connectives.nl / www.zonzh.nl

 

25 MAART DE 'BLUF-CV'

Wanneer je vanwege psychische klachten een tijdlang niet hebt gewerkt of door de jaren heen relatief korte banen hebt gehad, kan het lastig zijn om je cv sluitend te maken. Je hebt dan te maken met de welbekende ‘gaten in het cv’. Hoe maak je dan toch een cv waar je mee voor de dag kunt komen!

De ‘Bluf-cv', dinsdag 25 maart 2014 van 11:00-12:30 uur
* Clusteren van werkervaringen en kwaliteiten
* gaten ondervangen met vergeten ervaringen
* persoonlijke tekst maken op basis van gevonden kwaliteiten
* cv opstellen

De workshop ‘bluf-cv’ is voor mensen die hun opleidingen en ervaringen globaal op een rij hebben maar door periodes met (terugval in) psychische klachten vast zijn gelopen in een goede presentatie ervan. Locatie is Hooigracht 12-14, 2316 VT Leiden.

Aanmelden en meer informatie bij:
Monique van Biezen
Stichting ZON
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel.: 06-538 317 54

 

ONLINE MELDACTIE BAAS IN JE EIGEN LEVEN?!

Baas in je eigen leven is het thema van de Week van de Psychiatrie van 24 tot en met 30 maart 2014. Maar wat heb jij nodig om grip op je eigen leven te krijgen? Meld jouw ervaring of de ervaring van een familielid of andere naaste. Klik hier voor de vragenlijst.

De vragenlijst kan nog tot en met 30 maart worden ingevuld. Alle ervaringen tot en met 20 maart worden gepresenteerd op de Breingeindag 20 maart.

 

HOORN, 26 MAART RCO DE HOOFDZAAK

Op woensdag 26 maart wordt er in Hoorn een gezamenlijke activiteit aangeboden door de ervaringsdeskundigen van GGZ NHN en RCO De Hoofdzaak.
10.30 – 12.00 Voorlichting en workshop over de WRAP
12.00 – 13.00 Lunch verzorgd door medewerkers Inloop Hoorn (graag van tevoren aanmelden)
13.30 – 15.00 Gespreksgroepen rondom de vraag “Wanneer was jij de baas in eigen leven?”

WRAP…Plan je eigen leven!
Een bijeenkomst en mini workshop over het Wellness Recovery Action Plan (WRAP) in de ggz rondom het thema: Zorg dat u de baas wordt van uw eigen leven! Hebt u ook vaak het gevoel, dat anderen beter denken te weten hoe u alles moet aanpakken? Of wordt u soms zo overspoeld door uw klachten of andere dingen die u belemmeren, dat u er niet toe komt te doen wat u zou willen doen? Misschien is de WRAP dan iets voor u. De bijeenkomst wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen van GGZ Noord Holland Noord. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nanette Waterhout Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Annemiek Botman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gespreksgroep Baas in eigen leven!
Daar valt veel over te zeggen en wij, ervaringsdeskundige medewerkers van Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak, hebben allemaal wel momenten gehad dat wij géén baas waren in eigen leven. Op woensdag 26 maart willen de medewerkers van RCO De Hoofdzaak in Hoorn stilstaan bij momenten dat wij wél onze kracht voelden en baas waren in eigen leven. Bij deze willen wij iedereen uitnodigen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. In de vorm van een gespreksgroep (zoals elke vrijdagmiddag in het Drieluikatelier in Hoorn) willen wij u vragen om te vertellen over uw eigen moment waarin je die kracht voelde en dacht “ik ben de baas in mijn eigen leven!”. Vanaf 13.15 uur gaan wij in groepjes uiteen en met elkaar in gesprek o.l.v. een gespreksleider. Het gesprek duurt hooguit van 13.30 tot 15.00 uur, maar u bent van harte uitgenodigd om langer te blijven en kennis te maken met onze organisaties.

U bent welkom op de Wilhelminalaan 2 in Hoorn. Meer informatie en opgave, ook voor de lunch, bij Elly van der Zee via 0229-249040 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

DEN HAAG, 27 MAART KOMPASSIE

U bent van harte uitgenodigd voor de startbijeenkomst van onze Haagse campagne voor positieve beeldvorming over mensen met GGz-ervaring op donderdag 27 maart van 17 tot 19.30 uur in de Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 in Den Haag.

Waarom?
Ook in Den Haag heerst een negatief beeld over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom organiseren de Haagse GGz-cliëntorganisaties gezamenlijk een campagne om de beeldvorming te verbeteren. Het thema is ‘talent’, omdat wij juist de talenten van mensen willen benadrukken. Wij organiseren vijf wijkbijeenkomsten voor burgers met kunst en bewegingsactiviteiten. Hiervoor hebben wij een tegemoetkoming in de kosten aangevraagd bij SStS. Bij de startbijeenkomst in de Week van de Psychiatrie ontmoeten wij u en alle Haagse GGz-organisaties graag, zodat we samen bijdragen aan positieve beeldvorming over mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Hoe ziet de startbijeenkomst er op 27 maart uit?
Op deze avond ontmoet u andere organisaties en wordt de theatervoorstelling ‘Road Trippin’’ gespeeld.
Programma:
17.00 uur Ontvangst met broodjes en drankjes (alcoholvrij)
17.45 uur Start voorstelling en nabespreking Road Trippin’
19.00 uur Ontmoeting met koffie en thee

Road Trippin’ van theatergroep The Passengers (www.theatergroepthepassengers.com) is een snelle, humoristische en muzikale voorstelling over vijf vrienden op een spannende roadtrip naar volwassenheid. The Passengers gaan hiervoor terug naar de middelbare schooltijd. Een heftige periode waarin het niet altijd makkelijk is om je staande te houden en jezelf te accepteren. De voorstelling laat zien hoe je je door het delen van problemen verbonden kunt voelen met de mensen om je heen. Iedereen heeft wel 'iets'. Zo ontdekken de personages gedurende de voorstelling dat ook een moeilijke periode vol mogelijkheden kan zijn. Tevens wordt informatie gegeven over de campagne.

Wanneer en waar?
Donderdag 27 maart van 17 tot 19.30 uur in de Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 (bij de Groot-Hertoginnelaan, tram 3 en 17)

Hoe doet u mee?
U kunt met uw cliënten en medewerkers deze startavond bijwonen door een kerkbank te ‘adopteren’ voor 250 euro. Op deze bank is plek voor vijftien mensen. U woont de theatervoorstelling bij en voor broodjes en drinken wordt gezorgd. Doel van het ‘adopteren’ van een kerkbank is dat we als organisaties samenwerken en het belang van het vervolgtraject uitdragen. Wanneer we met elkaar laten zien dat we een startbijeenkomst kunnen neerzetten, wint de aanvraag voor het vervolgtraject aan kracht. Reserveer snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Deelname is definitief als de betaling binnen is.
U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en uw bijdrage storten op IBAN NL74 INGB 0008 252515 t.n.v. stichting Kompassie te Den Haag, bij voorkeur voor vrijdag 7 maart 2014, o.v.v. ‘startbijeenkomst 27 maart’.

 

ZWOLLE, 28 MAART VOORSTELLING BEGINNERSGELUK

In het kader van de Week van de Psychiatrie organiseren Focus op Verbinden en Beginnersgeluk op vrijdag 28 maart een optreden van de band “Beginnersgeluk”.

Deze band, bestaande uit Daan Van de Konijnenburg, Ernst Bunders en Ceriel Boosveld is ontstaan uit de ervaringen die Daan als psychiatrisch patiënt heeft opgedaan. Een aantal jaren geleden werd hij opgenomen in een psychiatrische kliniek wegens angst- en verslavingsproblematiek. In die kliniek is hij tevens gediagnosticeerd met borderline persoonlijkheidsstoornis en ADD. Het schrijven van muziek was een manier om zijn gevoel een plek te geven, maar ook bleek het de tranformatie te laten zien die hij gedurende die tijd doormaakte. Uiteindelijk heeft het geresulteerd een bijzonder geheel waarin de muziek vertelt en het verhaal je roert.

Tijdens de voorstelling wordt afgewisseld tussen het ervaringsverhaal van Daan en de muziek van de band. De vaak zeer kwetsbare nummers gaan over angst, verdriet en wanhoop, maar ook over de liefde en het geluk. De driekoppige band neemt je mee langs alle emoties die horen bij een mensenleven en Daan geeft een blik in die van hem.

Hij geeft inzicht in de soms zeer extreme situaties waar hij zich in heeft bevonden en vertelt openhartig over de psychische problemen waar hij mee heeft geworsteld, maar ook hoe hij deze heeft overwonnen. Het verhaal is gelukkig niet alleen zwaar, maar ook met humor en lichtvoetigheid laat Daan zien hoe hij ondanks alles de grip op zijn leven heeft gevonden en zich nu met volle overgave stort op het delen van zijn ervaringen.

Na het optreden is er ruimte voor vragen en gesprek met het publiek. Kosten: jij bepaalt wat jij betaalt! Reserveren gewenst, dit kan door je aan te melden via de evenementenpagina op Facebook, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoonnummer 06 – 186 65 041.

 

ALMERE, 24 MAART BOUNZ ALMERE

Niet nadenken maar doen. Bounz Almere wil bewegen voor iedereen toegankelijk maken. Simpelweg omdat bewegen een positieve invloed heeft op ieders gezondheid. Bovendien is regelmatig bewegen voor mensen die een depressie hebben zeer aan te raden. Het versterkt de lichamelijke conditie en het voelen van verbetering daarvan geeft energie en bevordert uw genezing. Verschillende zintuigen worden aangesproken en sociaal contact wordt gestimuleerd. U zult zich kortom prettiger voelen als u regelmatig beweegt.

Voor mensen met depressieve gevoelens kunnen bewegingsactiviteiten echter een uitdaging zijn. Bounz Almere wil daarom juist deze doelgroep in de Week van de Psychiatrie de kans bieden om op een laagdrempelige en plezierige manier (weer) in beweging te komen en te blijven. Aanmelden voor deze activiteit kan via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam en onderwerp “activiteit Week van de Psychiatrie”. Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen aan de activiteit. Wanneer: Almere, 24 maart 2014, 11.00-12.00 uur, bij Bounz Almere.

 

EINDHOVEN, 24-28 MAART DIVERSE GGzE ACTIVITEITEN

Van maandag 24 tot en met zondag 30 maart vindt de 40ste editie van de Week van de Psychiatrie plaats. Het thema van dit jaar is ‘baas in eigen leven’. Uitgangspunt is dat mensen met psychische problematiek zoveel als mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven.

Onderliggende vraag daarbij is wat zij zelf kunnen doen om (weer) baas over hun leven te worden. Wat kunnen zij doen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheden en rol(len) op te pakken en als volwaardig burger mee te doen. Herstellen doe je in principe zelf, maar veelal in samenwerking met anderen. Dat leidt tot de vraag welke faciliterende rol kunnen/moeten anderen daarbij spelen: familie, mantelzorgers, hulpverleners, welzijnswerkers, buurtgenoten, wooncorporaties, politie, huisartsen, gemeenten, zorgverzekeraars. De Week van de Psychiatrie 2014 richt zich dan ook uitdrukkelijk op deze groep. Dit alles binnen de context van de veranderingen binnen en rondom de zorg en de door de overheid gepropageerde ‘participatiesamenleving’.

De cliëntenorganisatie van GGzE en een aantal onderdelen van GGzE spelen hierop in door in de Week van de Psychiatrie een aantal activiteiten te organiseren. Kom eens kijken en misschien ken je wel iemand die het leuk zou vinden om aan een of meerdere activiteiten deel te nemen. Schroom niet en doe mee. Iedereen is van harte welkom!
Download de flyer met het hele programma hier. Of kijk voor de regionale activiteiten op www.ggze.nl of op www.cbbggze.nl

 

DELFT, 27 MAART DOEL DELFT

DOEL Delft organiseert in samenwerking met GIDS GGZ Info en Cliëntenraad Delft een aantal activiteiten in de week van de psychiatrie.

Op de diverse locaties van DOEL (12) kunnen cliënten terecht voor het maken van collages met als thema: Wie ben ik en wat maakt mij sterk? Door met elkaar te praten en te knippen en plakken, kun je de nadruk leggen op datgene waar iemand goed in is, leuk vindt, blij maakt enz. Zo ontstaat een mooi aandenken aan positieve, krachtige dingen. Laagdrempelige activiteit.

Op donderdag 27 maart kunnen cliënten in de Theaterzaal aan de Sint Jorisweg 2 in Delft terecht voor een mentale en fysieke workshop 'in je kracht'. Rayosports verzorgt een workshop zelfverdediging en fysieke weerbaarheid (van 14.00 - 14.45 uur) en BBARTT verzorgt daarna een presentatie over het benutten van je beperking. Maak van je beperking je unieke eigenschap die jou de moeite waard maakt.

's Avonds kunnen genodigden ook de presentatie van BBARTT bijwonen en vervolgens onder het genot van een diner met elkaar in discussie over verschillende vraagstukken.

 

AMERSFOORT 24-27 MAART ZON EN SCHILD AMERSFOORT

Maandag 24-maart
9:30-12:00 uur Debat over autonomie met Boukje Grashuis (pastoraal werkster), De Veste

Dinsdag 25-maart
19:00-22:00 uur Feest met optreden van Amariszi Balkan Chaotika, De Veste (Vrije toegang)

Woensdag 26-maart
14:00-16:15 uur Filmmiddag – Intouchables, De Veste

Donderdag 27-maart
9:00-21:00 uur Uitstapje naar Jopie Huismanmuseum, boottocht Heegermeer en eten bij Lokanta Hollandia. Eigen bijdrage: 15 euro.

Zon en Schild Amersfoort Utrechtseweg 266
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoonnummer: 0334609293. (Dinsdag tot en met donderdag)

 

OP TELEVISIE NPO DOC

Maandag 24 maart start de Week van de Psychiatrie. NPO Doc, voorheen Holland Doc 24, sluit aan bij de psychiatrieweek door documentaires uit te zenden die de wereld van de psychiatrie op zijn breedst verkennen. Zo kijken we mee met kinderen die psychische problemen hebben in 'Kinderen met kopzorgen' en wordt de vraag opgeworpen of euthanasie misschien ook toegankelijk moet worden voor mensen die niet alleen lichamelijk, maar vooral geestelijk aan het eind van hun Latijn zijn zoals 'Moeders springen niet van flats' laat zien. De documentaire 'Alter ego: Brieven uit Afrika' laat zien hoe in Afrika traditionele geneeswijzen gecombineerd worden met het westerse perspectief. En we maken kennis met het leven van Wim Maljaars, beheerst door wanen en psychoses.

Kinderen met kopzorgen
In onze veeleisende samenleving zijn termen als ADHD en PDD-NOS bijna gemeengoed geworden. Wat betekent dit voor de kinderen en voor diegenen die hen opvoeden? Kinderen met kopzorgen (Ingeborg Jansen, IKON, 2013) is een kritische documentaire over de toenemende diagnostisering binnen onze maatschappij.
Uitzending NPO Doc: o.a. op dinsdag 25 maart om 19.24 uur
Bekijk Kinderen met kopzorgen online op Gezond24

De beslissing van Wim Maljaars
Op 2 september 2008 werd Wim Maljaars dood aangetroffen in zijn isoleercel. Gestikt in een boterham met pindakaas, is de conclusie na onderzoek. Hieraan vooraf ging een leven vol wanen, psychoses en periodes van depressiviteit. Maker Kees Hin raakte gefascineerd door Wim en brengt zijn onvoorspelbare leven – en onverwachte dood – in kaart in De beslissing van Wim Maljaars (HUMAN, 2011).
Uitzending NPO Doc: o.a. op zaterdag 22 maart om 20.07 uur
Bekijk De beslissing van Wim Maljaars online op Gezond24

Alter ego: Brieven uit Afrika
"Wat zijn gekken, en hoe zouden we dat weten, zeker hier?" Na zijn afstuderen start een jonge psychiater van 1982 tot 1985 een psychiatrische instelling in Afrika. Omwonenden zijn sceptisch, zieke mensen worden vaak beticht van hekserij. De dokter moet samenwerken met lokale genezers en als 'witte dokter' is dit niet altijd even gemakkelijk. De brieven aan het vaderland over zijn beproevingen vormen de leidraad in Alter ego: Brieven uit Afrika (Hillie Molenaar, IKON, (1987).
Uitzending NPO Doc: o.a. op maandag 24 maart om 21.16 uur

Moeders springen niet van flats
'Nog een laatste knuf.' Het is maandagmiddag 25 februari 2002 wanneer de moeder van regisseur Elena Lindemans van een flat springt. Haar verzoek om euthanasie werd kort daarvoor afgewezen. Moeders springen niet van flats (VARA, 2014) is een eerbetoon aan een moeder die ernstig leed onder haar psychische ziekte maar niet werd erkend door hulpverleners – en daarom geen andere uitweg meer zag.
Uitzending NPO Doc: o.a. op zondag 23 maart om 20.56 uur
Bekijk Moeders springen niet van flats online op Gezond24

De dame met het witte hoedje
De 67-jarige lerares Hanna Vasiljevna Michailenko uit Odessa verbleef achter jaar lang onvrijwillig in een psychiatrische instelling. Zij wilde de Russische geheime dienst KGB niet ter wille zijn en weigerde te infiltreren in een groep dissidenten. De half Russische Aliona van der Horst schetst in De dame met het witte hoedje (NCRV, 1998) met behulp van een psychiater het pijnlijk relaas van een moedige vrouw.
Uitzending NPO Doc: o.a. op zondag 23 maart om 21.53 uur

Paviljoen 7
Op de dertiende verdieping van de Amsterdamse Bijlmerbajes worden gestoorde criminelen behandeld die niet in een gewone gevangenis thuishoren. Ze worden geboeid aan handen en voeten binnengebracht en dragen een spuugmasker. De documentaire Paviljoen 7 (Zoli Schwarcz, NCRV, 2011) volgt hulpverleners en artsen in hun dagelijkse omgang met gedetineerden die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland – en die nergens anders terecht kunnen.
NPO Doc: Uitzending o.a. op donderdag 27 maart om 21.24 uur
Bekijk Paviljoen 7 online op Gezond24

Twee zussen met een depressie ertussen (Holland Doc radio)
Holland Doc radio besteedt aandacht aan de Week van de Psychiatrie op zondag 23 maart met de uitzending van de documentaire 'Twee zussen met een depressie ertussen' (VPRO/NTR), een radiodocumentaire van Carine van Santen over haar langdurig depressieve zus. Hoe geduldig is een ongeduldige levenslustige zus met een langdurig depressieve zus? Hoe kan het dat twee vrouwen met dezelfde jeugd zo verschillend terecht zijn gekomen?
Door indringende, humoristische en ontroerende dialogen tussen Carine en haar zus krijgen we een indruk van hoe hardnekkig de depressie is en hoe moeilijk het is om het helpen te laten en geduld te bewaren.
Holland Doc radio: zondag 23 maart om 21.00 uur op Radio 1

Bekijk hier het gehele overzicht

 

f t g