Copyright 2021 - WvdP
 

Almelo, 26 MAART, 9 APRIL en 23 APRIL

Drie ochtenden voor moeders van kinderen met ASS: om ook goed voor zichzelf te zorgen

Het opvoeden van kinderen is een mooie, maar vaak ook veeleisende taak. Dat is zeker het geval als je één of meerdere kinderen met een vorm van autisme hebt. Dan is het helemaal belangrijk dat je zelf "goed in je vel zit". Want je wilt je kind(eren) goed ndersteunen en er voor ze zijn. Je doet je best, en beter hoeft niet. Waar je misschien nog wel iets beter in kunt worden, dat is in het zorgen voor jezelf.

Daarom organiseert de Stichting Informele Zorg drie bijeenkomsten om kennis te maken met eenvoudige en praktische oefeningen uit het energiewerk. Hieraan kunnen maximaal 6 mantelzorgers deelnemen. De oefeningen helpen om je eigen energie weer op te laden en op peil te houden. Op onderdelen vertonen de oefeningen enige gelijkenis met mindfulness. Na afloop beschik je over "een gereedschapskist met basisoefeningen" en heb je ontdekt welke het beste bij je passen. Er is natuurlijk ook gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en tips met elkaar.

Deze "energieke ochtenden" worden verzorgd door Leny Claessens en ondersteund door Gerda Wessels, consulent GGZ Steunpunt Almelo. Leny is trainer in energiewerk en intuïtieve ontwikkeling en zij heeft zelf een zoon met autisme. Zij deelt graag haar kennis en positieve ervaring met andere moeders. Meer informatie over de trainer is te vinden op www.leny-claessens.nl.
Waar: Steunpunt Mantelzorg Almelo, Brugstraat 13
Wanneer: onderdag 26 maart, 9 april en 23 april 2015, van 10.00-12.00 uur (inloop vanaf 09.45)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en cursus ASS. U kunt ook bellen met 085-7731720
Kosten: Geen
 

Almelo, 1 APRIL

De Stichting Informele Zorg Twente heeft Hans de Jong systeemtherapeut bij GGZ-instelling Scelta en voorzitter van patiëntenorganisatie Stichting Borderline uitgenodigd om te komen vertellen over omgaan met moeilijk gedrag op:
Woensdagavond 1 april 2015
Dienstencentrum De Riet, Plompstraat 6
7601 CR ALMELO
Inloop 19.15 uur, aanvang 19.30, afsluiting 21.30 uur

Centraal staat het leren omgaan met moeilijk gedrag zoals: impulsiviteit, onvoorspelbaarheid, heftige emoties, agressie, conflicten en zelfbeschadiging.

Aanmelden: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv uw naam, telefoonnummer en vermelding "borderline" of bel met 085-7731720.
 

Amsterdam, 23 MAART

Van pamperen naar zelfredzaamheid

de rol van de vrijwilliger

In lijn met het centrale thema van de Week van de Psychiatrie (Van pillen en isoleren, naar herstel en participeren)

organiseert de Amsterdamse Vriendendiensten, onderdeel van De Regenboog Groep, een discussieavond.

 

Tijdens een driegangendiner (bereid en opgediend door mensen met psychiatrische achtergrond) gaan professionals en

beleidsmakers in gesprek met vrijwilligers, en wisselen ervaringen uit over de rol van vrijwilligers die ondersteuning bieden

aan mensen met psychiatrische problematiek.

 

Tijdens de eerste gang gaat Marc Räkers, bestuurder, medeoprichter van Eropaf!, in op het onderwerp 'Van pamperen naar zelfredzaamheid'.

Zijn termen als bemoeizorg, erop af, eigen kracht, presentie en zelfredzaamheid nou zo strijdig met elkaar of liggen ze juist in elkaars verlengde?

Tijdens de tweede gang gaat Nynke Vlieger, programmacoördinator Informele Zorg De Regenboog Groep, in op de (veranderende) rol

van de vrijwilliger gekoppeld aan de huidige ontwikkelingen in de zorg.

 

Programma:

18.00   Inloop

18.30   Eerste gang & kennismaken met tafelgenoten

19.00   Presentatie Marc Räkers

19.30   Hoofdgerecht en tafelgesprek n.a.v. stellingen Marc

20.00   Presentatie Nynke Vlieger

20.30   Nagerecht en tafelgesprek n.a.v. stellingen Nynke

21.00    Afronding

 

Wanneer:  Maandag 23 maart 2015

Waar:  Eetlokaal De Gravin (3e Schinkelstraat 9)

Hoe laat:  Van 18:00 tot 21:00 uur

Voor wie:  Professionals, beleidsmakers en vrijwilligers

Kosten:  5 euro voor de maaltijd (opbrengst voor De Regenboog Groep)

 

Aanmelden?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Diner & Discussie Psychiatrie' of bel naar 020-6839260.

 

inGeest (rond A'dam & Haarlem), 23-29 MAART

De psychiatrie op de schop..?!
Bij GGZ inGeest en het Clienten Belangen Bureau staan herstel en participatie al aan de top!

GGZ inGeest heeft de afgelopen jaren een grote verschuiving richting herstel en participatie doorgemaakt. Tegelijkertijd kan het altijd nog beter, rigoureuzer , gedurfder! We zoeken daarom naar ideeën om de al ingezette veranderingen te verdiepen, verbreden en te verbeteren. In het kader van de Week van de Psychiatrie organiseren GGZ inGeest en het Clienten Belangen Bureau een virtueel debat via http://www.waardenvolwerken-ggzingeest.nl/kernwoord/2/eigen_kracht_en_herstel.html met als uitgangspunt:
Wat als de patiënt de baas zou zijn bij GGZ inGeest?
Discussieer mee en laat weten wat er anders, beter, slimmer kan wanneer patiënten GGZ inGeest zouden aansturen!
De geestelijke gezondheidszorg is sterk aan veranderingen onderhevig en dringend aan vernieuwing toe. Innovatie is nodig, in plaats van kleine veranderingen of aanpassingen van de bestaande situatie. Een verandering, geïnitieerd vanuit een innerlijke motivatie om ook écht dienend te zijn aan de mensen om wie het gaat. Gecoördineerd en aangestuurd vanuit patiëntperspectief, door mensen die geen andere belangen hebben dan die van patiënten zelf. Zodat er naar patiënten geluisterd wordt. Zodat zij zélf de regie over hun leven kunnen voeren, inclusief zorg en herstelondersteuning. Zodat er werkelijk sprake is van gedeelde besluitvorming , waarbij de patiënt de doorslaggevende partij is bij beslissingen die hem aangaan.
 

Almere Haven 24 MAART

Eenzaamheid? Of dromen waar maken

FB-pagina & reizende tentoonstelling

Op 23 maart beginnen De week van de Psychiatrie en De Week van de Zorg. Daarom lanceert Inspiratie Inc het portretten- en poëzieproject Dromen Vangen. Op de Facebook-pagina van Inspiratie Inc vindt u vanaf die dag krachtige foto's en gedichten die de dromen en talenten verbeelden van Almeerders met verschillenden leeftijden en achtergronden. Daar kunt u ook helpen om ze waar te maken. Een dag later is de feestelijke opening van de rondreizende tentoonstelling in Gezondheidscentrum De Haak, Almere Haven.

Een groot deel van de geportretteerden kampt met uitdagingen als lusteloosheid, gebrek aan energie, nare flashbacks of nauwelijks kunnen slapen (in doktersjargon: posttraumatische stress, depressie, schizofrenie, angststoornis e.d.). In plaats van pillen en eenzaamheid kun je ook focussen op je droom. Met dit project is dat meteen een stap naar herstel en uit isolatie. De jongeren nodigen iedere Almeerder uit om kleine of grote dromen te delen, elkaar te blijven inspireren op de Facebook-pagina met tips, spullen, contacten of nog anders en zo een bijdrage te leveren aan het waarmaken van deze dromen.

Initiatiefnemer Rhiannon(19): "Mijn droom: met dit project gezamenlijk een gezicht geven aan de schoonheid en betekenis van ieder mens en tegelijkertijd de eerste stap zetten uit isolatie. Dat begon al door elkaar met namen te begroeten en welkom te heten. Wij maken contact met heel Almere en bouwen aan een netwerk om onze dromen waar te maken."

De ontmoetingen kwamen tot stand dankzij jongeren uit Almere Haven en uit het asielzoekerscentrum Almere. Onder leiding van fotografe en projectleider Soraya Ebrahimi en dichter Rezart Palluqi ontwikkelden zij hiermee vaardigheden in fotografie-, fotobewerking, interviewen en creatief schrijven. Ook de komende maanden zijn zij hier nog mee bezig.

In samenwerking met huisarts Leni Smit en Zorggroep Almere krijgt de Facebook-pagina een fysiek vervolg: een rondreizende tentoonstelling. Op 24 maart om 18:00 uur is de feestelijke opening in het Gezondheidscentrum De Haak, waarna er elke maand nieuwe dromen in andere gezondheidscentra te zien zullen zijn. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland, Gemeente Almere en BuurT-Thuis Jan Steen, een samenwerking tussen Inspiratie Inc. en Kwintes. De lancering van 'Dromen vangen' maakt onderdeel uit van de activiteiten ter gelegenheid van de Week van de Psychiatrie in samenwerking met STIP GGZ, Kwintes en Amethist verslavingszorg.

Stichting Inspiratie Inc. bouwt met community art aan een actieve en creatieve samenleving met mensen van alle culturen, leeftijden, kwetsbaarheden, religie of sociale status, begeleid door betrokken kunstenaars en andere professionals. Zo ontstaat ruimte voor het ontdekken en ontwikkelen van talenten en vaardigheden, maar vooral ruimte om elkaar te leren kennen. De stichting ontwikkelt creatieve vormen voor sociaal ondernemerschap, participatie en coöperatie met de kracht van diversiteit. Inc van inclusie staat voor dat iedereen positief kan bijdragen, inspireren en zo helpen nieuwe thuisplekken te creëren.

Praktische informatie:

Ook een droom delen? Sms of WhatsApp naar 06-37375343, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom langs.

Dromen helpen waar maken: Facebook-pagina Inspiratie Inc

Opening tentoonstelling Dromen Vangen: 24 maart, 18:00 uur, Gezondheidscentrum De Haak, Schoolstraat 32, Almere Haven

Meer informatie over Dromen Vangen: http://inspiratie-inc.nl

 

Arnhem, Enschede, Kloetinge, Rotterdam, Vlissingen, 21 MAART .. 19 APRIL,

De StigmaTour gaat weer van start in de Week van de Psychiatrie!
Dat betekent dat de opvallende Amerikaanse schoolbus weer op verschillende plekken in Nederland te zien zal zijn,

Met als doel: bespreekbaar maken van stigma’s in de psychiatrie.

Welke activiteiten zijn er in en om de bus?
Speel het spel  Een Steekje Los?
Bekijk en ervaar interactief theater door  De Firma Zorgbehang
Ga in gesprek met ervaringsdeskundigen van Landelijke Stichting Zelfbeschadiging

Doe mee met het Fotoproject:  "ik reis met bagage”
Koffiegesprekken met ambassadeurs van  Samen Sterk zonder Stigma

 We beginnen op de Dag van de Zorg en Welzijn en vervolgens 4 keer in de Week van de Psychiatrie.
De eerste data voor de stigmatour zijn dan ook inmiddels bekend en is hieronder weergegeven.

Zaterdag 21 maart 2015: Rotterdam - Stichting Jij
Woensdag 25 maart 2015: Arnhem-Kwartiermakersfestival
Vrijdag 27 maart 2015: Kloetinge - Emergis
Zaterdag 28 maart 2015: Vlissingen - Hersteltalent
Zondag 19 april 2015: Marathon Enschede - Intact Zelfhulp

 Meer informatie, de tourlijst én de vele foto's van alle busstops zijn te bekijken op www.stigmatour.nl
en volg alle nieuwtjes en ontwikkelingen op www.facebook.com/stigmatour of twitter @stigmatour

 Online spelbijeenkomsten Een Steekje Los? in Week van de Psychiatrie

 Van 23 maart tot en met 29 maart is het de week van de psychiatrie. Natuurlijk doen we hier aan mee!
Elke dag worden er online spelbijeenkomsten georganiseerd via www.eigenwijsspelonline.nl

Ma 23 maart 2015: 19.00 - 20.00 uur: basisspel  
Di 24 maart 2015: 19.00 - 20.00 uur: uitbreidingsset Depressie
Woe 25 maart 2015: 19.00 - 20.00 uur: uitbreidingsset Zelfbeschadiging  
Do 26 maart 2015: 19.00 - 20.00 uur: uitbreidingsset Psychose
Vrij 27 maart 2015: 19.00 - 20.00 uur: uitbreidingsset Zelfregie
Zat 28 maart 2015: 11.00 - 12.00 uur: uitbreidingsset Eenzaamheid  
Zon 29 maart 2015: 15.00 - 16.00 uur: uitbreidingsset Jeugd

Deelname is gratis.
Aanmelden via dit aanmeldformulier

Wist je dat...

- je zelf ook het online spel kunt spelen?
- je dat zelf mensen kunt uitnodigen om mee te spelen?
- je anoniem kunt spelen?
- je zelf kunt bepalen hoe lang je het spel wilt spelen?
- er instructiefilmpjes staan op de site?
- het online spel gratis is?

Maak kans om het bordspel te winnen.
Speel het online spel en vul het evaluatieformulier inop www.eigenwijsspelonline.nl

Tip:
Ben je nieuwsgierig naar de nieuwe uitbreidingssets?
dan kun je deze ook bekijken via de online versie. Alle sets zijn online te bekijken. Ook in je eentje.

Introductieworkshops Een Steekje Los?

Wil je kennismaken met de mogelijkheden en toepassingen van het bordspel Een Steekje Los? Wil je graag leren hoe je dit spel kunt inzetten? Na een korte uitleg over de opzet en werkwijze van het spel ga je het spel spelen in groepen van 4 of 6 spelers, onder leiding van ervaren spelleiders en je maakt kennis met diverse spelvarianten. Alle uitbreidingssets zijn ook ter inzage te bekijken.

Data:
Woensdag 1 april 2015 van 10.00 - 13.00 uur Arnhem
Vrijdag 24 april 2015 van 13.00 - 16.00 uur Arnhem

Deelname is gratis.
Deze workshops worden aangeboden door Zorgbelang Gelderland.
Aanmelden via Academie Zorgbelang Gelderland

Actieprijzen
Na afloop van deze workshop zijn de spellen te koop voor een speciale actieprijs:
Bordspel: van €59,90 voor €50,00
Uitbreidingsset: van €26,50 voor €20,00

Wil je een introductieworkshop op locatie, vraag dan informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Zorgbelang Gelderland, Weerdjesstraat 168, 6811 JH Arnhem
Postadres: Postbus 5310, 6802 EH Arnhem
www.zorgbelanggelderland.nl

 

 

Den Helder, 24 MAART,

’t Wijkhuis nodigt vrijwilligers en buurtbewoners uit voor een bijeenkomst onder het motto “Een goed gesprek is helemáál niet gek!” Het idee achter de bijeenkomst is dat we allemaal mensen zijn, die soms gek doen. En de meeste van ons kunnen een goed gesprek waarderen, net als een gezellige lunch!

De bijeenkomst vindt plaats in de Week van de Psychiatrie. Het gesprek wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RCO De Hoofdzaak in Dn Helder. De Hoofdzaak is een cliëntenorganisatie die, onder andere in Den Helder, voorlichting geeft over het leven met een psychiatrische achtergrond en herstelprocessen.

Wanneer? Op 24 maart
Hoe laat? van 12 - 13 uur
Wat? Gesprek met lunch
Kosten? Geen
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 46264719

 

 

Arnhem, 25 MAART,

Plein van Rozet, Kortestraat 16

Het Kwartiermakersfestival Arnhem levert op woensdag 25 maart van 12.00 tot 17.30 door verschillende activiteiten ook een bijdrage aan het bespreekbaar maken van het thema psychiatrie. Tussen 12.00 en 17.30 zijn wij te vinden op het plein bij Rozet. Breng ons een bezoek en:

  • Ervaar zelf het stigma rondom psychische ziektes in de bus van de Stigmatour
  • Laat je door het project ‘Ik reis met bagage’ uitdagen je eigen ‘bagage’ te delen
  • Ontdek wat jouw (voor)oordelen over anderen zijn in de Mensenzoo
  • Beleef de korte theater-act van Vitale Verbindingen
  • Ga in gesprek met medewerkers van GGZ Vriend, Howie the Harp, KOM on tour, vriendendienst Op Stap en de Werkgroep Onderzoek Misstanden Psychiatrie

Het Kwartiermakersfestival wil door middel van kunst,  cultuur en bewegen mensen met én zonder lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking met elkaar in contact laten komen, met oog voor elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden.
Meer informatie en de flyer vindt u op www.kwartiermakersfestivalarnhem.nl.

 

Enschede, 23 MAART

Week van de psychiatrie
Het Ixta Noa Praktijkhuis in Enschede is sinds oktober 2013 gevestigd aan de Molenstraat 30, een prachtige locatie in het centrum van Enschede. Hier bieden zij steun, handvaten en een luisterend oor aan mensen met een psychische onbalans. Daarnaast zijn zij er ook voor mensen uit de omgeving van iemand met psychische – of verslavingsproblemen. Dus ook u als mantelzorger GGZ bent iedere werkdag tussen 9 en 5 uur van harte welkom in het Praktijkhuis in Enschede.

Kom op 23 maart kennismaken met het Praktijkhuis van IXTA NOA

Wanneer/waar:

Op maandagavond 23 maart 2015 van 19.30-22.00 uur organiseert Ixta Noa, Molenstraat 30 in Enschede een kennismakingsbijeenkomst in het Praktijkhuis. U kunt dan, onder het genot van een kopje koffie/thee, kennismaken met de medewerkers en een aantal ervaringsdeskundigen van Ixta Noa.

Zij zullen in alle openheid vertellen over hun eigen psychische kwetsbaarheid, o.a. eetstoornis, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsstoornis. En natuurlijk over wat hen heeft geholpen en wat juist niet in hun eigen herstelproces. U krijgt op deze avond ook gelegenheid om uw eigen vragen te stellen.

Aanmelden:

Graag vooraf aanmelden voor deze bijeenkomst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van uw naam, telefoonnummer en "Ixta NOA". U kunt zich ook telefonisch aanmelden via het secretariaat, nr. 085-7731720.

Kosten:

Geen
 

Haarlem, 25 MAART

Lievegoed

Lievegoed Beschermd Wonen Haarlem heeft sinds haar oprichting, 5 jaar geleden, haar sporen verdiend op het gebied van woon- en werkbegeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid . De antroposofische visie, de herstelgerichte werkwijze en een team van professionals staan garant voor maatwerk en empowerment van de doelgroep. Aandacht voor de gezonde kant en vergroting van het zelfsturend vermogen van de cliënten staan hierin centraal.
De oprichting van de werkplaats De Kunst van Herstel komt voort uit een gedeelde wens en behoefte van medewerkers en cliënten van Lievegoed Beschermd Wonen Haarlem.
Het doel van de Herstelwerkplaats is het bevorderen van herstelprocessen door mensen op eigen inzicht en kracht te laten werken aan projecten waar ze zelf voor hebben gekozen, die een bijdrage leveren aan de participatie in de wijk en sociale interactie met zijn bewoners.
2 februari 2015 is de werkplaats De Kunst van herstel van start gegaan in de gebouwen van ‘de Schelling’. Een oud grafisch schoolgebouw wat verhuurd wordt aan sociale en maatschappelijk betrokken bedrijven en dat wordt verder ingevuld met educatie, een recyclingwinkel, buurtgerelateerde activiteiten en verschillende ambachten. U vindt ‘De Schelling’ aan het Terschellingerpad 2 te Haarlem.
Op eigen benen

In de week van de psychiatrie opent de Werkplaats De Kunst van Herstel zijn deuren voor alle geïnteresseerden. Wees welkom op woensdag 25 maart 2015 van 10.00 tot 16.00 uur om ons bezig te zien in het atelier, fietsenwerkplaats, klussenbedrijf, e.a. Daarnaast exposeren wij het door bewoners gemaakte kofferproject.
Een hapje en drankje staan voor u klaar!

Deel van het kofferproject gemaakt door bewoners van Lievegoed Beschermd wonen Haarlem.
www.dekunstvanherstel.nl

 

Haarlem, 25 MAART

Literatuur, muziek en lekker eten in boekhandel H. De Vries Boeken

Onlangs verscheen Dwaallicht, de nieuwste roman van Josha Zwaan. Eerder publiceerde zij Parnassia, haar debuut, en Zeevonk, boeken die beide goed ontvangen werden. In haar nieuwe roman heeft Josha Zwaan de ervaringen verwerkt die ze opdeed in de hulpverlening aan verslaafden en daklozen in Haarlem.

Dwaallicht is een roman over leven met een psychische stoornis. Wat als je je angsten niet meer de baas bent? Kun je dan nog wel een normaal leven leiden? Met haar poëtische stijl weet Josha Zwaan scherpe emoties voelbaar te maken. Dwaallicht is een verhaal over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid.

Muziek en literatuur horen bij elkaar in het werk van Josha Zwaan. Zo ook in Dwaallicht, waarin de cello een belangrijke rol speelt. Tijdens een unieke avond in boekhandel H. de Vries Boeken worden literatuur en muziek gecombineerd met een culinaire ervaring: Josha Zwaan leest voor uit haar nieuwe boek Dwaallicht en vertelt over de totstandkoming ervan. Tussendoor speelt celliste Anne Magda de Geus werken van Hindemith, Bach, Manneke, Stallaert en Heijmink Liesert. En dat alles tijdens een driegangendiner verzorgd door restaurant STAAL Haarlem. Literatuur, muziek en lekker eten, en dat nog eens in de mooiste boekhandel van NederlandAlles op een rijtje
datum: woensdag 25 maart 2015
aanvang: 18:30 uur / 19.00 aan tafel
lokatie: boekhandel H. de Vries Boeken, Gedempte Oude Gracht 27, Haarlem
Toegang: € 29,95,- p.p. incl. driegangendiner en welkomstdrankje
Reserveren: door overmaken van € 29,95 op NL30 INGB 0009 3907 29 t.n.v. Staal Catering
 

Halsteren, 27 MAART

 

Maastricht, 27 MAART

c Bureau Ont-moet Herstel organiseert in het kader van de Week van de Psychiatrie op vrijdag 27 maart 2015 STIGMANIA. Het is een amusante, treffende en soms ook ontroerende voorstelling over destigmatisering. Onder leiding van regisseur Maurice de Bruijn spelen cliënten STIGMANIA.

Wij organiseren een middagvoorstelling om 15:00 uur en een avondvoorstelling om 20:00 uur. Beide zullen plaatsvinden in het Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1 in Maastricht.

Toegang is gratis

Zeker zijn van een plek in de zaal? Reserveer via onderstaand e-mailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Raalte, 24 MAART

- De psychiatrie op de schop?! -
'Van pillen en isoleren, naar herstel en participeren'

Dinsdagavond 24 maart 'Swaenewoerd'
(Zwanenwoerd 1 – Raalte)
19:00 – 21:00 uur

In het kader van de Week van de Psychiatrie organiseert het  Partnerberaad van de RIBW Groep Overijssel Raalte een  avond met als thema 'De psychiatrie op de schop?!' Miek Smilde (journalist en schrijver van het boek 'Raarhoek' over de geschiedenis van de Sint Franciscushof en haar bewoners) zal dan als gastspreker haar ervaringen met u delen over de   psychiatrie van vroeger en nu. Ook zal een ervaringsdeskundige zijn verhaal vertellen. Vervolgens kunt u tijdens de live muziek een praatje maken. Voor deze avond vragen wij een vrijwillige bijdrage van €2,- i.v.m. de kosten.
U kunt zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
even bellen naar 0572-363049. Graag opgeven voor vrijdag 20 maart.

 

Rotterdam, 23-27 MAART

Week van de Psychiatrie bij Delta Psychiatrisch Centrum
De gehele week zijn er activiteiten georganiseerd op het Delta-terrein aan de Albrandswaardsedijk 74 te Poortugaal. Er zijn activiteiten voor cliënten maar ook voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Hieronder staan de openbare activiteiten.
Tijdens de week van de psychiatrie is er dagelijks de mogelijkheid om naar de Expositie: "Ben ik in beeld" te komen kijken. Dit is een selectie van foto's door cliënten gemaakt waarbij zij hun herstel in beeld hebben gebracht. Deze expositie bevind zich deels in "de Kas"(geopend van 8:30 tot 16:00) en in "het Plein"(geopend van 8:30 tot 21:00) op het Delta-terrein aan de Albrandswaardsedijk 74, te Poortugaal. Alwaar u ook een kopje koffie of thee kunt nuttigen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Herstel (010 503 1687). Nieuwsgierig geworden? We zien u graag verschijnen.
Op woensdag 25 maart van 12:00 uur tot 14.00 uur worden er in het kader van "de week van de psychiatrie 2015" verschillende activiteiten georganiseerd in en om de polderschuur van Delta Psychiatrisch Centrum. Deze woensdag kunnen kinderen samen met hun ouders zonnebloemzaadjes komen planten bij de polderschuur. De zonnebloem staat daarbij als symbool voor het herstel van mensen. Om te herstellen heb je ook zorg en aandacht nodig. Naast het planten van zonnebloemen wordt er een workshop georganiseerd: "een steekje los?". In deze workshop gaan we spelenderwijze in gesprek met elkaar aan de hand van verschillende thema"s die in al onze levens een rol spelen (bijv. sociale contacten, vrije tijd en relaties). U kunt natuurlijk ook gewoon langskomen voor een lekker kopje koffie of thee en een gezellig gesprek.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Eijeriks (06 22041503) of kijkt u op: http://polderschuurpoortugaal.nl/ . De polderschuur staat aan de Emmastraat in Poortugaal, tussen de parkeerplaatsen van de Aldi en Plus supermarkt.

Maandag 23 maart t/m vrijdag 27 maart: 1. Expositie: "Ben ik in beeld"
Waar: Delta Psychiatrisch Centrum, Albrandswaardsedijk 74, 3172 AA Poortugaal, in de gebouwen: "de Kas"(van 8:30 tot 16:00) en op "het Plein" (van 8:30 tot 21:00)
Woensdag 25 maart: 1. Expositie: "Ben ik in beeld"
Waar: Delta Psychiatrisch Centrum, Albrandswaardsedijk 74, 3172 AA Poortugaal, in de gebouwen: "de Kas"(van 8:30 tot 16:00) en op "het Plein" (van 8:30 tot 21:00)
2. Workshops: "Plant een zaadje" & "Steekje Los?"
Waar: De Polderschuur van Delta Psychiatrisch Centrum, hoek Emmastraat en Waalstraat, te Poortugaal (van 12:00 tot 14:00)
 

Sittard, 25 MAART

De psychiatrie op de schop!?

Van pillen en isoleren naar herstel en participeren.

De LEVANTOgroep organiseert op woensdag 25 maart 2015 om 13.00 uur een themabijeenkomst in het kader van de Week van de Psychiatrie.

Deze vindt plaats in het Pitboeltheater, Montgomerystraat 26, Sittard.

sPROGRAMMA:

13.00 - 13.30 uur: inloop met koffie, thee en koek

13.30 - 13.40 uur: welkom door Nathale de Rave

13.40 - 14.20 uur: Richard Withacker, Mental Coach Universiteit Cambridge

14.20 - 14.45 uur: Hermann Houben: ‘van pillen en isoleren, naar herstel en participeren’

14.45 - 15.00 uur: pauze

15.00 - 15.30 uur: cliënten en medewerkers RIBW H&M aan het woord

15.30 – 15.45 uur: gelegenheid tot stellen van vragen

15.45 - 16.30 uur: Henriette van den Wildenbergh, Participatie therapeute Utrecht

16.30 – 17.30 uur: afsluiting en borrel

 Let op: de bijeenkomst is volgeboekt!

Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Sittard-Geleen, 27 MAART

Kom ook naar de Kopsalon tijdens de Week van de Psychiatrie

Atrium-Orbis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) presenteert tijdens de “Week van de Psychiatrie” (23 t/m 29 maart 2015): De Kopsalon, voor Hoofdzaken. De bezoeker van deze audio-installatie kan er luisteren naar korte verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
De Kopsalon ziet eruit als een kleine vintage kapsalon, maar je gaat er niet naartoe voor je haar, maar voor je hoofd; om je gedachten een draai te geven. Wie onder de droogkap van de kappersstoelen gaat zitten, heeft de keuze uit vier korte audioverhalen die de gedachten over psychiatrie weergeven. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende vooroordelen. Een goede reden om de Kopsalon tijdens de week van de Psychiatrie in te zetten. Deze week is immers ook in het leven geroepen om de beeldvorming rondom GGZ te verbeteren. Iets waar Atrium-Orbis GGZ graag een bijdrage aan levert.

U kunt de verhalen van Lotte, Nico, Sietske en Alexander beluisteren op 25, 26 en 27 maart tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is vrij, loop gerust binnen! Op vrijdag 27 maart kunt u van 14.00 uur tot 16.00 uur een bezoek brengen aan een markt met informatie over onze producten en diensten. Tijdens deze informatiemarkt zijn ook ervaringsdeskundigen aanwezig. Zij vertellen over het herstelproces dat zij hebben doorgemaakt. Dit zijn bewonderenswaardige verhalen van voormalige cliënten die vanuit eigen perspectief uitleggen hoe zij weer grip op hun leven hebben gekregen.

Om 16.00 uur begint de lezing “Psychiatrie en Hollywood”. Arthur de Bie, psychiater, psychotherapeut en opleider vertelt tijdens deze lezing op sprankelende wijze over het gebruik van films zoals “Analyze This” en/of “As Good as it Gets” ten behoeve van het onderwijs over angststoornissen. De lezing duurt tot 17.00 uur.

Alle activiteiten tijdens de Week van de Psychiatrie vinden plaats in de Gasterij van Atrium-Orbis Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen. Wilt u de lezing van Arthur de Bie bijwonen en verzekerd zijn van en verzekerd zijn van een zitplaats tijdens de lezing “Psychiatrie en Hollywood”? Mail dan vóór 17 maart 2015 naar Ger Dierx: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u aan te melden.
Info bij Marina van Montfort 088-459 9393

 

Utrecht, 23, 25 en 27 MAART

Contact met (zelf)compassie
door: Zin in Utrecht

In het kader van de Week van de Psychiatrie (start: 23 maart) zullen in
Enik Recovery College aan de Vaartscherijnstraat 51 te Utrecht drie activiteiten aangeboden worden met het thema (zelf)compassie.

Compassie of mededogen betekent met liefde en begrip kunnen reageren op pijn, verdriet, onmacht, wanhoop of zelfs woede. (Zelf)compassie draait om de kunst lastige gevoelens en gedachten in jezelf met liefdevolle vriendelijkheid te omarmen. De aandacht voor (zelf)compassie verrijkt en verdiept het leven en leert je met meer mildheid en aandacht naar jezelf en anderen toe in het leven te staan.

1. Workshop zelfcompassie op maandag 23 maart 2015
13.30 tot 16.30 - Enik zaal 3 (begane grond)
In deze bijeenkomst leggen wij in het kort uit wat zelfcompassie is en wat het inhoudt. Dat doen wij op basis van onze eigen ervaringen. In de resterende tijd gaan we in de groep aan de slag met verschillende (creatieve) oefeningen met zelfcompassie.

2. Bezinningsbijeenkomst zelfcompassie op woensdag 25 maart 2015
13.30 tot 15.00 uur -Enik zaal 1 (tweede verdieping)
Tijdens de bezinningsbijeenkomst zullen we stilstaan bij (zelf)compassie, bijgestaan door muziek en gedichten. Een moment van diepgang voorbij het alledaagse.

3. Meditatie bijeenkomst  op vrijdag 27 maart 2015
10.00 tot 12.00 uur - Enik zaal 3 (begane grond)
Stilte brengt niet altijd alleen maar rust en ontspanning, soms komen er juist gevoelens en ervaringen naar boven die je liever kwijt bent. In deze meditatie leer je niet hoe je je zo snel mogelijk van die gevoelens kunt ontdoen, maar hoe je ondanks die ervaringen toch in rust kunt blijven.

De activiteiten kunnen los van elkaar gevolgd worden.

Aanmelden: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v . naam, contactgegevens, datum workshop, wel/geen zorgrelatie met Lister of anders, of bel 030-236 10 88.

Deze activiteiten worden u aangeboden door Zin in Utrecht. Zin in Utrecht is een samenwerkingsverband van professionele geestelijk verzorgers die aan inwoners van de gemeente Utrecht ondersteuning bieden op het terrein van zingeving, levensvragen en spiritualiteit. Daarnaast ondersteunen zij professionals en vrijwilligers in de hulpverlening.
Meer informatie kunt u vinden op www.zininutrecht.nu

 

Wierden, 26 MAART

Themabijeenkomst "Autisme en dan…"
Op donderdag 26 maart 2015 organiseert de WMO cliëntenraad in het kader van de week van de psychiatrie een themabijeenkomst waarin een leven met autisme centraal staat. Mevrouw N. Saridjan (kinder en jeugdpsychiater bij Karakter), de heer J. Wagteveld (ervaringsdeskundige) en mevrouw A. Thissen-van Heeswijk (coördinator samenwerkingsverband autisme Overijssel) werken hier aan mee. De bijeenkomst is in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Wierden (ingang vijverkant), begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Vaak denken mensen dat de diagnose “afwijking in het autisme spectrum” betekent dat iemand nooit zelfstandig zal kunnen leven. Maar ook dat in het gezin van iemand met autisme vaak crisisachtige situaties ontstaan. Dokter Saridjan legt uit hoe het stellen van de diagnose in zijn werk gaat en hoeveel verschillende vormen autisme aan kan nemen. Ook gaat zij in op wat er gebeurt als zich werkelijk een crisis voordoet. De heer Wagteveld vertelt uit eigen ervaring wat autisme en een eventuele crisissituatie voor invloed op het leven heeft. Terwijl mevrouw Thissen ingaat op de veranderingen door de decentralisaties en de netwerksamenwerking in Overijssel voor de jeugd-GGZ.

Het programma van de themabijeenkomst op 26 maart ziet er als volgt uit:
19.15 uur Inloop met koffie en thee
19.30 uur Welkom door D. ten Brink (vicevoorzitter Cliëntenraad Wmo Wierden)
19.35 uur Wat is autisme en wat gebeurt er als zich een crisis in het gezin voordoet? (N. Saridjan)
19.50 uur Wat doen autisme en crisisachtige situaties met je leven (J. Wagteveld)
20.05 uur Veranderingen door de decentralisaties op jeugd GGZ en netwerk autisme (A. Thissen)
20.20 uur Pauze
20.40 uur Discussie/gelegenheid tot vragen stellen
21.00 uur Afsluiting

 

 

 

 

     

f t g