Copyright 2021 - WvdP
 

Middelburg

 

Terneuzen

Maandag 25 maart 2019

13.00 - 16.00 uur

Stadhuis Terneuzen

 

In Nederland kampen ruim 240.000 mensen met een ernstige psychische aandoening. Het aantal mensen met een lichte of matige psychische kwetsbaarheid is waarschijnlijk nog veel groter. Het is een vergeten en kwetsbare groep, waarvan een groot gedeelte vastloopt in regulier werk, terwijl deelnemen aan de maatschappij en werk juist ook voor deze mensen heel erg belangrijk is.

In september 2018 is een Zeeuws plan opgesteld om de juiste condities te creëren om mensen met een psychische kwetsbaarheid waar mogelijk goed toe te leiden naar een werkplek. Hierbij wordt gestreefd naar een betaalde werkplek, maar het kunnen ook werkzaamheden zijn die worden verricht op een aangepaste werkplek of als arbeidsmatige dagbesteding.

 

 Werkatelier aansluiting GGZ - arbeidsmarkt

 De werelden van de GGZ en de arbeidsmarkt zijn nog heel gescheiden van elkaar. Kennis en deskundigheid worden nog niet altijd optimaal met elkaar gedeeld. Hierdoor wordt het doel om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid toe te leiden naar een passende werkplek niet altijd gehaald. En dit is jammer, voor zowel de doelgroep als de werkgevers. Om dit te verbeteren is meer structurele samenwerking, kennisuitwisseling en begrip voor elkaar nodig. Om hier een aanzet toe te geven worden in 2019 twee werkateliers voor betrokkenen en professionals georganiseerd.

 

Doel van dit eerste werkatelier is om samen met alle betrokken partners in Zeeland te werken aan het bij elkaar brengen van deze twee werelden door bruggen te bouwen, maar ook om elkaar te leren kennen, te prikkelen en te inspireren.

 

Reserveer deze middag alvast in uw agenda! We werken aan een boeiend programma met deskundige sprekers en een aantal workshops. Het programma en de uitnodiging ontvangt u medio februari.

 

 

Utrecht

Open Podium Avond
Vertel of zing mee met schrijfatelier

Dinsdag 26 maart
19.30 – 21.30 uur
Locatie: Enik Hoograven

Schrijf je wel eens gedichten, raps of korte verhalen die je zou willen delen met anderen? Op dinsdagavond 26 maart biedt Enik een open podium. Dus kom maar op met je poëzie, fragmenten, songtekst, rap of super kort verhaal. Het hoeft niet perfect, laat je maar zien en horen!

 Kijk de film Collateral Beauty in de week van de psychiatrie

Bij Enik Overvecht is er woensdag 27 maart om 19.00 uur een gezellige en inspirerende filmavond in het kader van de week van de psychiatrie. We gaan de film Collateral Beauty bekijken over de worsteling om aan anderen zichtbaar te maken wat er in je omgaat na een heftige levensgebeurtenis.

Neem in het kader van de wederkerigheid wat lekkers mee! Wij zorgen voor koffie, thee, limonade en de film natuurlijk. Na de film is er ruimte om na te praten.

Wees welkom! Er is plaats voor 30 mensen.

 

Utrecht Kanaleneiland

Dit jaar is het thema van de week van de psychiatrie ´zichtbaar´. Vanuit de ´GGZ in de wijk´ Kanaleneiland organiseren wij (Lister, Gebiedsteam en Buurtteam) dit jaar in het kader van dit thema een netwerkbijeenkomst GGZ in de wijk Kanaleneiland.

 

´Hoe zichtbaar ben jij?´

 

De netwerkbijeenkomst zien wij als een mogelijkheid om nieuwe connecties te maken, zichtbaar te zijn voor elkaar in de wijk en de samenwerking tussen partijen in de zorg te bevorderen.

We zien je graag op 28 maart tussen 16.30-18.30 bij het Buurtteam Kanaleneiland onder het genot van een drankje en hapje. Adres: Marco Pololaan 71, 3526 GA Utrecht.

Loop gerust binnen om aan te sluiten en kennis te maken.

Bij vragen kun je contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vlierden

Op woensdag 27 maart wordt in 't Huis in Vlierden, Pastoriestraat 20 B de film Verloren Jaren van Bas Labruyere uitgezonden. Bas is een man die op de filmacademie zat en psychotisch werd. Over die psychose maakte hij een film. De film begint om 19.30 uur, om 19 uur is de zaal open. De avond duurt tot 21.30 uur.
Op vrijdag 29 maart is er een interessante film voor mantelzorgers, namelijk Jeannes Gang van documentairemaakster Tanja Nabben. In deze film wordt een vrouw gevolgd die 40 jaar mantelzorg gaf aan haar drie zussen die allen klinisch opgenomen waren. De avond begint om 19.30 uur, om 19 uur gaat de zaal open en de avond eindigt om 21.30 uur.
De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.
 

Utrecht - afsluitend congres

De landelijke werkgroep van de Week van de Psychiatrie organiseerde ook in 2019 weer een congres en wel op 29 maart.

Het congres vond plaats in het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht. 

Met bijna 200 deelnemers kunnen we spreken van een succesvol en ongetwijfeld nuttig congres.

Wvdp 2019

Hier onder volgt nog het programma:

10:00 - 10:30 Inloop met koffie

10:30 - 10:40 Welkom en opening 

door dagvoorzitter Marieke Cohen, werkgroep Week van de Psychiatrie

10:40 - 11:00 Kunstenaar The Living Museum

Tijdens de dag zullen kunstenaars van The Living Museum exposeren en kunst maken. Kunst is expressie en daarmee een vorm van zichtbaarheid. Een kunstenaar zal vertellen wat dit voor hem betekent.

11:00 - 11:30 Hoogleraar psychiatrie Jim van Os en Elisabeth ter Kulve

Wat psychiaters doen in de behandeling is relevant, maar het belangrijkste voor patiënten is het vinden van aansluiting, werk en vriendschap, kortom: het leven herwinnen. De werkelijke uitdaging begint pas na de behandeling. Dit is wat Elisabeth als ervaringsdeskundige constateert na jarenlange ervaring en onderzoek in de GGZ. Zij zal met haar oom Jim van Os nader toelichten wat dit voor haar betekent en wat dit voor de GGZ in Nederland voor een gevolgen kan hebben.

11:45 - 12:45 Eerste ronde workshops

1. Begeleide oefening met onverwachte situaties

Wat doe je als op een feestje ineens wordt gevraagd, “hoe gaat het nu eigenlijk met je?”. En je komt net van een behandeling en denkt, “tja, wil ik dit delen?”. Of vertel ik een sociaal wenselijk verhaal. Zomaar een moment waarin onverwacht wordt gevraagd naar wie je bent en hoe je je voelt. Hoe ga je daarmee om? Tijdens deze workshop kunt u dit oefenen met een acteur en met de groep reflecteren op wat werkt wel en niet voor je.

2. PsyMate™ app wat kan je er mee? door Naomi Daniëls en Catherina van Zelst

Bij de meest voor de hand liggende vragen zijn we vaak onbeholpen. We gaan gemakkelijk op de rem staan omdat we enkel slechte ervaringen kennen en weinig zicht hebben op de sterke punten uit ons dagelijks leven. PsyMate™ kan ons helpen om zichtbaar te maken hoe het met ons gaat en waar we winst kunnen behalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat grip krijgen op lichamelijke of psychische klachten helpt om je beter te voelen. Kom, doe mee en ervaar zelf hoe PsyMate™ werkt! www.psymate.nl

3. Introductie HOP-training (Samen Sterk Zonder Stigma) door Dunya Vermaat (Lister) en Re Wiggerman (Altrecht).

Honest, Open, Proud (HOP) betekent Eerlijk, Open, Trots. HOP is een kortdurende, effectieve training die mensen die te maken hebben met (zelf)stigma ondersteunt in het maken van een weloverwogen keuze om wel of geen openheid te geven over hun psychische kwetsbaarheid. Het doel is om bewust een eigen keuze maken over openheid (dus niet: pleiten voor openheid) - empowerment. Tijdens deze workshop maakt u kennis met de training.

4. Boekbesprekingen door Susanne Kruys, Aefke Ten Hagen en May-May Meijer

De schrijvers zullen in de plenaire zaal een korte boekbespreking van hun eigen boek verzorgen. Ieder ongeveer 20 minuten. Het betreft de volgende boeken:

'De biografie als medicijn’ door Susanne Kruys

Met medewerking vanTrudy Dehue, Carlo Leget, Machteld Huber, Dirk De Wachter, Wilma Boevink en Jim van Os
Aan de hand van de levensverhalen van zes spraakmakende vernieuwers in de zorg laat de auteur zien hoe de biografie een bron van zingeving kan zijn. Het is een inspirerend boek voor iedere hulpverlener in de zorg, en iedereen die op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling en naar de zin van het bestaan.

'Mijn moeder kookt soep van tafelpoten'  door Aefke ten Hagen

Fiep is een meisje van elf jaar. Ze speelt gitaar, heeft een beste vriendin Sofie en een kat die Kachel heeft. Dan wordt voor het eerst smoorverliefd op Mats. 

Fiep heeft een leuk leven. Maar Fiep heeft het thuis niet altijd makkelijk. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis en vaak draait het om de stemmingen van haar moeder. Haar vader werkt veel en als het met haar moeder niet goed gaat, moet Fiep het huishouden doen. Daar heeft ze niet altijd zin in. Ze wil ook gewoon gitaar spelen en chillen met haar vriendinnen. 

‘Missie wereldvrede’ door May-May Meijer

In Missie Wereldvrede schetst May-May de aanloop naar haar psychosen en het verloop ervan. Tijdens haar opname in het psychiatrisch ziekenhuis ontmoette ze God, Christus. Ook was ze enige tijd opgenomen in een isoleercel. Missie Wereldvrede geeft inzicht in de denkwereld van iemand die psychotisch is. Ook geeft May-May aan dat haar psychosen de oorsprong waren van haar vredeswerk en de oprichting van de vredesorganisatie Peace SOS. May-May is moeder van een inmiddels 12 jarige zoon.

5. Speeddates

Hoe gaan anderen om met hun vragen over zichtbaarheid? Wat zou je zelf eens willen proberen om te vertellen aan een ander? Tijdens de speeddates heb je kans om te oefenen en vragen te stellen. Door steeds 10 minuten met iemand anders in gesprek te gaan.

6. The Living Museum

The Living Museum is een plek waar iedereen welkom is om kunst te maken, met- en zonder psychiatrische achtergrond. Een aantal kunstenaars komt hun materiaal exposeren in de foyer. Sommigen maken live kunst! Ieder kunstwerk en zijn kunstenaar heeft een eigen verhaal, vraag er dus gerust naar.

12:45 - 14:00 Lunch

14:00 - 15:00 Tweede ronde workshops

1. Denk mee in de ontwikkeling van een app over weerbaarheid, door Catherina van Zelst en Naomi Daniëls

Door ervaringskennis en wetenschappelijke kennis te integreren wordt een app ontwikkeld in het domein van weerbaarheid. Deze app zal feedback geven aan de gebruiker met als doel de weerbaarheid te vergroten en negatieve gevolgen van sociale stress en stigma te verminderen. Wat helpt volgens u om weerbaarder te worden? En wat zou u een naaste adviseren? Door ervaringen of ideeën te delen kunt u direct een bijdrage leveren aan deze app.

2. PsychosePraat, door Liesbeth Buter

Liesbeth Buter is ervaringsdeskundige op het gebied van herstel van psychose. Zij zet zich met hart en ziel in om meer bekendheid te geven aan het hebben van een psychose. Om vooroordelen uit de wegruimen en het taboe doorbreken. Begrip voor iemand met een psychose kan het herstel bevorderen. Gesprek hierover is dus belangrijk. Zij zal haar indrukwekkende verhaal op een laagdrempelige manier met u delen en in gesprek gaan.
www.psychosepraat.nl

3. De biografie als medicijn, door Anita Kruys

De zoektocht naar het zichtbaar worden in het verhaal voorbij de symptomen. Naast een uiterlijk verhaal is er een innerlijk verhaal waarmee je je eigen antwoorden en zingeving op het spoor kunt komen. Maak kennis met, en laat je inspireren door deze verrassende werkwijze. In deze workshop reflecteer je op een fragment uit je biografie vanuit een nieuw perspectief wat tot inzicht en betekenisgeving kan leiden. Zo kom je iets op het spoor wat voor jou van waarde is en waarmee jij wilt verschijnen.

4. Menno Oosterhoff

Menno Oosterhoff is psychiater en dwangpatiënt. In zijn boek Vals Alarm, dat in 2017 verscheen, laat hij dat voor het eerst aan een groot publiek zien. Met gemengde reacties vanuit de samenleving. Veel lof over deze openheid, en ook kritiek: kan een psychiater zelf wel patiënt? Vragen die Menno Oosterhoff tijdens zijn lezing zal behandelen zijn: Hoe open kun je zijn? Wat is verenigbaar met je professionele rol? Kan het ook schadelijk zijn open te zijn over je kwetsbaarheid? Welke voordelen heeft het in het contact? Ook hier zal hij putten uit eigen ervaringen.

5. Speeddates

Hoe gaan anderen om met hun vragen over zichtbaarheid? Wat zou je zelf eens willen proberen om te vertellen aan een ander? Tijdens de speeddates heb je kans om te oefenen en vragen te stellen. Door steeds 10 minuten met iemand anders in gesprek te gaan.

6. The Living Museum

The Living Museum is een plek waar iedereen welkom is om kunst te maken, met- en zonder psychiatrische achtergrond. Een aantal kunstenaars komt hun materiaal exposeren in de foyer. Sommigen maken live kunst! Ieder kunstwerk en zijn kunstenaar heeft een eigen verhaal, vraag er dus gerust naar.

15:15 - 16:00 Plenaire afsluiting door Rutger van Eijken

Rutger is filosoof, journalist, schrijver, dichter en docent. Zijn interesse ligt bij mensen. Hij wil weten wat hen beweegt en welke keuzes hen waar brengt. Rutger is de hele dag aanwezig en zal op geheel eigen wijze zijn indrukken van de dag teruggeven. Eventueel vergezeld met ervaringen uit het eigen leven.

16:00 - 18:00 Afsluiting met een borrel

 

f t g