Copyright 2018 - LOC

Blogs

 Door Bas Kruip, cabaretier die de slotdag (24/3) van de Week van de Psychiatrie afsluit in Sportcampus Zuiderpark te Den Haag

Uil

U wordt wakker en komt er razendsnel achter dat u zich in een rondtollende capsule bevindt. U ziet metertjes, cijfertjes, knopjes, een heel dashboard. En door een paar kleine ruitjes ziet u in een razend tempo de zon, de aarde, de maan, en een ontelbare hoeveelheid sterrenbeelden langskomen, telkens weer opnieuw in een onbegrijpelijk patroon.

Door de krakende radio hoort u een stem: “Slik middel X.” Vertrouwend op de stem doet u dat, en uw capsule gaat nog harder rondtollen. U hoort “goed zo”, en daarna de volgende instructie: “ga hardlopen.” Wat?! Ik zit vast in dit blikken luciferdoosje en ik moet nu gaan joggen?! Dan niets meer. Na een uurtje: “Meldt u bij kamer Y en ga daar een mandala tekenen.

Euh… hallo? Crisis hier."

‘Zonder pijntjes kan je niet leven,’ zei mijn broer vroeger tegen mij. Met al zijn zes jaren was hij zo wijs dat hij het nut van pijntjes begreep. En hij kon het ook nog uitleggen: als je geen pijn zou voelen, zou je met een gebroken been gewoon doorlopen totdat het er uiteindelijk vanzelf af zou vallen. Het pijntje als waardevol signaal. Voor de geestelijke gezondheid geldt dat precies zo.

Door Annemieke van den Tol

Etnische minderheden zijn minder geneigd professionele hulp te zoeken voor psychische problemen en meer geneigd af te haken wanneer ze hulp hebben gezocht. Wij deden een systematisch literatuuronderzoek om uit te vinden hoe dit te verklaren is.

Deze tekst is vertaald uit het Engels door Annemieke van den Tol met kleine aanpassingen door Richard van den Tol. Het onderzoek waarover geschreven wordt is uitgevoerd door Dr Meredith Wilkinson, Dr Annemieke van den Tol en Kathleen Nthakomwa-Cassidy (De Montfort University, UK).

f t g