Copyright 2021 - WvdP

Blogs

Door Endie van Laar
 
Hoe help je iemand het beste na een misdrijf, verkeersongeval of een andere traumatische gebeurtenis? “Praat er zo veel mogelijk over”, luidt vaak het advies, maar te veel praten in de eerste weken kan juist een averechts effect hebben, volgens psycholoog Audrey Buerman.
 
“Je kunt posttraumatische stress zien als een normale reactie op een abnormale gebeurtenis”, vertelt Audrey Buerman, psycholoog bij GGZ-instelling Dokter Bosman. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angsten en trauma’s: “Typische posttraumatische stressreacties zijn bijvoorbeeld het steeds herbeleven van hetgeen er gebeurd is, heel erg alert zijn en vermijden van bepaalde situaties of mensen.”

 Door Bas Kruip, cabaretier die de slotdag (24/3) van de Week van de Psychiatrie afsluit in Sportcampus Zuiderpark te Den Haag

Uil

U wordt wakker en komt er razendsnel achter dat u zich in een rondtollende capsule bevindt. U ziet metertjes, cijfertjes, knopjes, een heel dashboard. En door een paar kleine ruitjes ziet u in een razend tempo de zon, de aarde, de maan, en een ontelbare hoeveelheid sterrenbeelden langskomen, telkens weer opnieuw in een onbegrijpelijk patroon.

Door de krakende radio hoort u een stem: “Slik middel X.” Vertrouwend op de stem doet u dat, en uw capsule gaat nog harder rondtollen. U hoort “goed zo”, en daarna de volgende instructie: “ga hardlopen.” Wat?! Ik zit vast in dit blikken luciferdoosje en ik moet nu gaan joggen?! Dan niets meer. Na een uurtje: “Meldt u bij kamer Y en ga daar een mandala tekenen.

Euh… hallo? Crisis hier."

‘Zonder pijntjes kan je niet leven,’ zei mijn broer vroeger tegen mij. Met al zijn zes jaren was hij zo wijs dat hij het nut van pijntjes begreep. En hij kon het ook nog uitleggen: als je geen pijn zou voelen, zou je met een gebroken been gewoon doorlopen totdat het er uiteindelijk vanzelf af zou vallen. Het pijntje als waardevol signaal. Voor de geestelijke gezondheid geldt dat precies zo.

Door Annemieke van den Tol

Etnische minderheden zijn minder geneigd professionele hulp te zoeken voor psychische problemen en meer geneigd af te haken wanneer ze hulp hebben gezocht. Wij deden een systematisch literatuuronderzoek om uit te vinden hoe dit te verklaren is.

Deze tekst is vertaald uit het Engels door Annemieke van den Tol met kleine aanpassingen door Richard van den Tol. Het onderzoek waarover geschreven wordt is uitgevoerd door Dr Meredith Wilkinson, Dr Annemieke van den Tol en Kathleen Nthakomwa-Cassidy (De Montfort University, UK).

Meer informatie over de carrousel op de startpagina.

Lang heb ik niet nagedacht om te komen tot deze zeven foto's. Allereerst zijn ze door mijzelf en directe omgeving gemaakt om problemen met auteursrechten te vermijden. Verder voldoen ze vaak aan de eigenschap: vreemd.

Alleen de vijfde foto's is bewerkt.

Foto 1: Achelse Kluis (NL/B).

f t g